Üzenet

A jujuba egy trópusi vagy szubtrópusi területeken termő gyümölcs, melyet gyakran szárított formában fogyasztanak, hasonlóan a mazsolához vagy a datolyához (kínai datolyának is nevezik). A jujuba gyümölcsöt általában frissen, aszalva vagy lekvár formájában fogyasztják.

A jujuba gyümölcs számos táplálkozási előnnyel rendelkezik. Gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a C-vitamin, a B-vitaminok, a kálium és a vas. Segíthet a vaspótlásban, az immunrendszer erősítésében.

Az egészségügyi előnyök mellett a jujuba gyümölcsöt hagyományosan a kínai és más ázsiai kultúrákban is gyógyászati célokra használják. Például köhögéscsillapító, gyomorerősítő és stresszcsökkentő hatásai lehetnek. A jujuba gyümölcsöt többféleképpen lehet fogyasztani:

  1. Frissen: A jujuba gyümölcsöt frissen is lehet fogyasztani. Válaszd le a gyümölcsöt a fáról, ha lehet, amikor érett és sárga vagy piros színű.
  2. Aszalva: A jujuba gyümölcsöt gyakran aszalják, így könnyen tárolható és hosszabb ideig eltartható. Az aszalt jujubát magában lehet fogyasztani, mint egy egészséges snacket, vagy hozzáadhatod müzlihez, salátákhoz, vagy más ételekhez, hogy ízesítsd és dúsítsd azokat.
  3. Lekvár: A jujubából lekvárt is készíthetsz. Ehhez tedd fel a gyümölcsöt egy lábasba, adj hozzá némi vizet és cukrot ízlés szerint, majd főzd puhára. Ha megpuhult, pépesítsd össze, majd hűtsd le és tárold légmentesen lezárva. A jujuba lekvár kiváló lehet pirítósra kenve vagy sütemények töltelékének.
  4. Tea: A jujuba gyümölcsből teát is készíthetsz. Egyszerűen forralj fel vizet, majd adj hozzá száraz vagy friss jujuba gyümölcsöt. Hagyd ázni néhány percig, majd szűrd le. Ezt a teát ízesítheted mézzel vagy más ízlés szerinti édesítővel. Két- három szem jujubával édesítheted a gyümölcsteádat is.
  5. Édességek és desszertek: A jujuba gyümölcsöt hozzáadhatod süteményekhez, például muffinokhoz, pitékhez vagy süteményekhez, hogy extra ízt és textúrát adj nekik. Ezenkívül felhasználhatod desszertek, például pudingok, fagylaltok vagy sült gyümölcsök ízesítésére is.

Hazánkban az asztalt jujubához legkönnyebb hozzájutni fitotékákban, drogériában, de akár a kertünkbe is ültethetünk jujubafát. Bírja a téli időjárást és meglehetősen igénytelen, így akár közvetlenül a fáról fogyasztva is hozzájuthatunk vitamindús terméséhez.

Ajánlott cikkek