Üzenet

Teljes nevén kinesiology tape, egy vékony, rugalmas pamutszalag, amin hullámos vonalakban ragasztó van(nem latex). Jól szellőzik, nincs rajta semmilyen gyógyszer vagy adalék, hosszának kb. másfélszeresére nyújtható.

Hogyan működik a kinesio-tape és mire használható?

Jogos a kérdés, hogy mire lehet használni egy rugalmas ragasztószalagot? Egyre többször láthatod sportolókon, vagy akár a Séfek séfe szereplőin (Flóra „kiugrott” vállát is ezzel stabilizálták). A kinesio-tape (röviden tape) nagyon sokoldalúan használható nem csak sportsérüléseknél, hanem a hétköznapi életmódunkból adódó fizikai problémák esetén is. Nem kell balesetet szenvednünk ahhoz, hogy fájdalmaink legyenek, elég egész nap ülni a számítógép előtt vagy állni a gépsor mellett.

A tape- nek többféle hatása is van:

  • Csillapítja a fájdalmat. A tape megemeli a bőrt, ezáltal könnyebben áramlik a vér- és nyirokkeringés, érkeznek a friss tápanyagok, oxigén a sejtekhez, a melléktermékek pedig gyorsabban elszállítódnak. A „fájdalomérzékelő” receptorok is felszabadulnak, csökken az izom feszültsége, enyhül a fájdalom (a receptorok nem fájdalmat érzékelnek, hanem a sejtek nyomásváltozását, amit továbbítanak az agyba, jelezve, hogy valamilyen veszély van).
  • Csökkenti a gyulladást. Korábban az volt a bevett gyakorlat, hogy a gyulladás rossz, minél előbb meg kell szüntetni. Pihentetni a gyulladt területet, jegelni, borogatni. Az újabb elméletek szerint azonban nem ez vezet a leggyorsabb eredményre (és tapasztalatból mondom, hogy a kinesio-tape valóban gyorsabban segít, mint egy gyógyszer vagy a jegelés). A gyulladás során a szervezet a saját kis katonáit(fehérvérsejtek) küldi a területre, hogy elpusztítsák a kórokozókat, lebontsák a sérült szöveteket, majd új szövetek épülnek. Ez egy egészséges és fontos reakció, nem elfojtani kell, hanem ha lehet, akkor gyorsítani. Tudományos kutatásoknak nem sikerült bizonyítani a jegelés hatékonyságát, sőt azt találták, hogy a jegelés akár gátló, lassító hatással is lehet az új szövetek felépülésére ( Ld. Bleakley C1, McDonough S, MacAuley D. The use of ice in the treatment of acute soft-tissue injury: a systematic review of randomized controlled trials. Am J Sports Med. 2004 és Dan Nemet, Yoav Meckel, Sheli Bar-Sela, Frank Zaldivar, Dan M. Cooper, Alon Eliakim. Effect of local cold-pack application on systemic anabolic and inflammatory response to sprint-interval training: a prospective comparative trial. Eur J Appl Physiol. 2009 Nov; ) A jegelés közvetlenül a sérülés után segíthet csillapítani a fájdalmat, de hosszútávon gátolhatja a gyógyulást.
  • Stabilizálja az ízületet. A tape felragasztásával egy bőrhöz hasonló felületet hozunk létre, így megtámasztjuk a sérült ízületet úgy, hogy közben nem akadályozzuk az ízület mozgását. Az emberi testet mozgásra teremtették, ha nem mozgunk az izmok, ínak leépülnek. A sérült ízületnél, végtagnál is hasonló dolog történik ha begipszelik, viszont a tape-pel a sérült ízületet úgy tudjuk stabilizálni, hogy megelőzzük a további sérülést, ugyanakkor pedig nem akadályozzuk a mozgást, támogatjuk a vér- és nyirokkeringés fokozódását ,ezáltal a megújulást, gyógyulást.
  • Izomláz és az izom túlterhelése esetén is segíthet – A fent leírt hatások miatt nem csak az ízületet, az izomhasat is szoktuk ragasztani(tape-elni), így itt is gyorsítjuk a gyógyulási- és salakanyag elszállítási folyamatot.
  • Testtudat (propriocepció) javítása. Nem csak a sport esetében, hanem a mindennapokban is fontos a testtudat javítása, hogy érzékeljük a testünk jelzéseit még mielőtt nagy lenne a baj.

Mikor segíthet a kinesio-tape?

A fenti hatások alapján már láthatod, hogy a tape-et nagyon sokoldalúan lehet használni az izomzaton, az ízületeknél, még kifejezetten a nyirokkeringés fokozására is (nyiroktaping).

A kinesio- tape mellékhatásai: a tape jól szellőző, pamutból készült (95-99% pamut) rugalmas szalag. Nem okoz irritációt, nem tartalmaz semmilyen gyógyszert vagy más anyagot, így mellékhatása nincs.

Meddig lehet fent a kinesio-tape? Milyen gyakran használható?

4-5 napig lehet a bőrön, nem jön le a zuhanyozástól, fürdéstől, szellőzik, így nem okoz irritációt. Ezután néhány nap szünet ajánlott, majd ismét újra lehet ragasztani.

Kinesio-tape Tapasztalatok:

Családi- és baráti körben, illetve vendégeim körében az alábbi ragasztásokkal vannak nagyon jó tapasztalataim (a fájdalmak órákon belül enyhülnek, a beszűkült ízületi mozgástartomány megnő):

  • Golfkönyök, teniszkönyök
  • Régóta fennálló derékfájdalom, gerincsérv
  • Nyaki gerinc problémái, nyaki fájdalmak
  • Nyaki eredetű fejfájás
  • Vállfeszülésből eredő fejfájás és vállfájdalom
  • Befagyott váll
  • Térdfájdalom, kopás, térdsérülés, térdszalagok problémái
  • Talpsérülés, talpi bőnye fájdalma (lúdtalp esetén gyakran fájhat az egész napos állástól)
  • Kéztőalagút szindróma
  • Achilles-ín húzódása
  • Sarokcsont fájdalma

Bejelentkezés kinesio-tape ragasztásra: https://fenyesmuhely.salonic.hu

Ellenjavallatok:

– Daganatos betegségek

– Lázas állapot

– Gennyes gyulladás

– Sérült bőr, vagy a bőr gyulladásos állapotai

– A ragasztani kívánt területen levő kiálló anyajegy, gyulladt visszér

– Autoimmun betegségek

– Várandósság első három hónapjában a has és a derék ragasztása nem ajánlott! A későbbi hónapokban viszont a megfelelően elhelyezett kinesio tape szalagok sokat segíthet a has- és derék támasztásában.

A kinesio-tape nem helyettesíti a rendszeres mozgást, gyógytornát, az orvos által előírt kezelést!

A cikk elkészítésében a Feovenyessy Medical Fitness Akadémia Kinesio taping/Sporttaping tanfolyam anyaga és jegyzetei segítettek. www.fmfa.hu

Ajánlott cikkek