Üzenet

Népies nevén enyvbogyónak, gyöngybuckónak is nevezik. Szívógyökereit a fákba ereszti, ragadós fehér bogyóit a madarak hordják szét. A kelta papok, a druidák, szent növényként tisztelték ,arany késsel vágták le.

Legismertebb jó hatása a keringési zavarokra, szívritmuszavarokra van, magas vérnyomás és érelmeszesedés esetén is hatásos. A fagyöngy nem csak akkor segít ha magas a vérnyomásunk, mivel általánosan jó hatással van a keringésre, az alacsony vérnyomás esetén is jó. Előfordulhat, hogy annyira alacsony a vérnyomásunk, hogy a munkánkat sem tudjuk elvégezni, szédülés, fejfájás kínozhat – reggelente egy csésze fagyöngytea segíthet normalizálni a vérnyomást.

Ahogy a vérkeringés javul, pozitív hatással van a test minden részére, így pl. a méhre is. A fagyöngy megszüntetheti a menstruációs zavarokat, a változókori (klimax) tüneteket is enyhíti. A kutatások szerint hatásos növény a rák ellen, megtisztítja a szervezetet a lerakódott anyagoktól.

Maria Treben szerint érdemes évente legalább egyszer egy hathetes fagyöngy tea kúrát tartani, három héten keresztül napi három, két héten keresztül napi kettő és egy héten keresztül napi egy csészével fogyasztva. Fontos tudni, hogy a fagyöngy teáját hidegen kell készíteni! Este beletesszük a hideg vízbe és másnap fogyaszthatjuk felmelegítve.

Fagyások esetén borogatásként, kenőcsként segíthet a fagyöngy.

Forrás: Maria Treben: Egészség Isten patikájából. A gyógynövények nem gyógyszerek, bár több száz éves népi megfigyelések és orvosi kutatások bizonyítják jó hatásukat.

Ajánlott cikkek