Üzenet

Különösen hasznos, ha szeretünk (vagy nem szeretünk, de csináljuk) agyalni és hajlamosak vagyunk egy problémát ezerszer körbejárni.

Amikor naplót írunk szabadon kifejezhetjük az érzelmeinket, nem ítélkezik felettünk senki. Ez felszabadító érzés, hiszen sokszor az elfojtott érzelmek már testi tüneteket okoznak (gyomorfájdalom, emésztési problémák, alvászavarok, fejfájás…). A naplóírással kiadhatjuk magunkból a benyomásainkat, érzéseinket, ez segít a feldolgozásban és megérteni miért hatott ránk ilyen erősen az adott szituáció.

A naplóírás segít a stressz csökkentésében, rendezhetjük a gondolatainkat, könnyebben átláthatjuk a nap eseményeit.

A naplóírás lehetőséget ad az önkifejezésre és a személyes fejlődésre. Visszatekintve régebbi bejegyzéseidre, láthatod, hogyan fejlődtél, tanultál az életed során. A rögzített élmények és gondolatok segítenek visszaidézni emlékeket a múltból, így megőrizheted azokat az időket, amikre később szívesen emlékszel vissza.

A naplóírás segíthet abban, hogy szem előtt tartsd a céljaidat és kövesd a haladásodat. Rendszeres naplóírással könnyebb követni az elért eredményeket és az elvégzett munkát.

Hogyan írjunk naplót?

Válaszd ki milyen formában szeretnél naplót írni: akár vehetsz erre a célra egy különleges füzetet vagy kifejezetten naplóírásra készült könyvet. Rögzítheted a telefonodon, laptopodon vagy akár hangjegyzet, video formájában is.

Próbálj meghatározni egy időpontot vagy időszakot a naplóírásra, legyen az naponta, hetente vagy akár ritkábban. A rendszeresség segít abban, hogy szokássá váljon és ne hagyj ki fontos részleteket az életedből.

Ne korlátozd magad az írásban, légy őszinte és nyílt az érzéseiddel, gondolataiddal kapcsolatban. A napló a személyes teret biztosítja a kifejezésre és az önkifejezésre. Az írás során fejezd ki az érzéseidet, gondolataidat, élményeidet. Ne aggódj a stílus vagy a nyelvtan miatt, fontos az, hogy kifejezd, ami éppen benned van.

Írd le a fontos eseményeket, élményeket, érzéseket, tapasztalatokat, és azt is, hogyan hatottak rád aznap vagy az adott időszakban. Időnként olvasd át korábbi bejegyzéseidet, hogy láthasd, mennyit változtál vagy fejlődtél. Ez lehetőséget ad, hogy jobban megismerd és megértsd magad.

Kísérletezz: Ne félj kísérletezni a naplóírás különböző stílusaival és formátumaival. Próbáld ki a szabadírást, listákat, terveket, rajzokat vagy bármilyen más formát, ami segít kifejezni magad. Nincs helyes vagy téves módja a naplóírásnak. Írj a saját stílusodban a saját igényeid szerint. A naplóírás folyamatos gyakorlása segíthet abban, hogy megtaláld a saját hangodat, könnyebben rendezd a gondolataidat és kiegyensúlyozottabban teljenek a napjaid.

Ajánlott cikkek